Tech

Bilakah kekurangan cip global akan berakhir?

Tiada cip yang mencukupi untuk digunakan dalam pembuatan barang elektronik. Kekurangan semikonduktor global yang berterusan bermakna kesukaran membeli PlayStation 5, Xbox Series X, atau GPU “High-End” dari syarikat-syarikat seperti Nvidia atau AMD boleh mengambil masa selama berbulan-bulan – jika tidak untuk sepanjang tahun 2021.

Dan ia bukan hanya barangan permainan elektronik: syarikat-syarikat kereta seperti Ford dan GM menghadapi masalah dengan pengeluaran trak mereka, pembekal Apple Foxconn memberi amaran tentang kelewatan yang boleh bertahan sehingga 2022, pelancaran 5G semakin tertangguh, dan Samsung memberi amaran “ketidakseimbangan serius” dalam industri semikonduktor.

Terdapat banyak sebab mengapa kekurangan ini melanda sekarang: kelewatan disebabkan dari penutupan KILANG semasa COVID-19 tahun lepas, lonjakan permintaan daripada pelanggan yang tersekat di rumah semasa pandemik yang mahukan komputer riba baru,keperluan barangan elektronik untuk pembelajaran dan pekerjaan dari rumah semasa pandemik dan diikuti bersama-sama dengan lebih banyak isu politik seperti perang perdagangan bekas Presiden Trump dengan China.

Tetapi isu-isu lebih mendalam daripada itu: tidak ada cip yang mencukupi, begitu banyak kerana tidak ada pengeluar cip yang mencukupi. “Pada tahun 2000, kami pernah mempunyai 30 syarikat yang membuat litar bersepadu mereka sendiri. Kemudian, mereka mendapati bahawa ia lebih murah untuk penyumberan luar,” jelas profesor UCLA Christopher Tang dalam temu bual dengan The Verge.

Bagi permintaan untuk produk – dan keadaan yang semakin memerlukan masyarakat untuk berkomputer (computerize) jadi lebih banyak produk kegunaan harian seperti kereta atau aksesori rumah pintar telah meningkat, tidak pernah ada lebih banyak keperluan untuk cip seperti saat ini. Tetapi pada masa yang sama, industri ini telah menjadi lebih kecil sejak beberapa dekad yang lalu, seperti banyak syarikat teknologi, dan juga pengeluar cip seperti AMD, telah beralih kepada model fabless di mana mereka telah “outsource” pembuatan sebenar kepada syarikat lain (seperti Samsung atau TSMC).

Walaupun menyelesaikan kekurangan cip ini,mungkin dapat diselesaikan hanya menunggu masa sahaja : Akhirnya, permintaan akan berhenti mengatasi bekalan yang terhad, dan perkara-perkara harus kembali normal (dan anda akan dapat hanya membeli PlayStation tanpa melompat melalui gelung dalam talian dan beratur digital yang tidak berkesudahan).

Tetapi mencegah kekurangan cip ini untuk masa depan mungkin akan memerlukan perubahan yang lebih besar kepada bagaimana industri pada sumber besar semikonduktor untuk mencerminkan dunia digital kita yang semakin meningkat. Kami sudah melihat sebahagian daripada mereka: TSMC telah mengumumkan rancangan untuk melabur $ 100 bilion dalam tempoh tiga tahun akan datang untuk meningkatkan kapasitinya untuk memenuhi permintaan yang meningkat. Dan Intel merancang untuk membelanjakan $ 20 bilion untuk mengembangkan fabsnya di Arizona, serta membuka pintunya untuk menghasilkan cip untuk syarikat lain (sama seperti bagaimana TSMC dan Samsung sudah beroperasi), menambah pembekal utama baru ke pasaran.

Tetapi perubahan tersebut akan mengambil masa dan komitmen daripada industri untuk benar-benar membina rantaian bekalan yang lebih sihat dalam beberapa tahun dan dekad akan datang. Dan sangat sedikit mungkin untuk menjadikannya lebih mudah untuk membeli alat yang sukar dijumpai dalam beberapa bulan akan datang. Tetapi perubahan tersebut akhirnya boleh membuat membeli playStation hipotesis 6 atau pengganti Xbox lebih mudah di masa hadapan.

0 0 votes
Article Rating

Admin

If u ask me to explain myself in 3 words,i choose God,Gaming,Brotherhood is the best to describe me,im into MMORPG,im Paladin and Warrior but sometime a Discipline priest and shaman in WoW,Im also EVE Pilot available in EVE universe as Dewamerah.
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Qassam

lambat lagi cerita dia lagu nih,tak boleh pakai 3080 lagi la

Back to top button
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x