News

Musim perkakasan gaming ulung abad ini

Musim pengeluaran perkakasan permainan terbesar akan melanda kita seperti tsunami silikon. Secara umum, kami berusaha untuk mengelakkan hiperbola seperti itu jika kami dapat menolongnya – saya bukan penjaja yang bersesuaian, menjerit kepada anda dari banyak kereta diskaun saya mengenai JUALAN TERBESAR DALAM SEJARAH MANUSIA — tetapi jika anda dapat memikirkan tempoh yang lebih besar untuk perkakasan permainan maka saya ingin mendengarnya.

Dan kemudian saya akan memberitahu anda mengapa anda salah.

Sudah tentu saya faham tahun ini telah menjadi lebih dari satu cara, dan saya tidak sesaat menunjukkan bahawa silikon baru akan tiba-tiba menjadikan semuanya lebih baik, tetapi sekuat 2020 telah ada titik terang yang akan datang datang untuk hobi kegemaran kami. Dan saya lebih teruja dengan teknologi yang akan datang dalam beberapa bulan akan datang daripada apa sahaja yang dikeluarkan pada dekad yang lalu.

Akhir tahun 2020 berpotensi menjadi titik perubahan yang nyata bagi industri, dan tidak hanya bergantung pada satu pengeluar yang membawa barang-barang berteknologi tinggi ke pesta tersebut. Sebenarnya ia adalah tepat kerana masing-masing dari tiga syarikat teknologi PC besar melakukan sesuatu … dan sekurang-kurangnya dua daripadanya akan bersemuka untuk pertama kalinya dalam waktu yang sangat lama.

Dengan Nvidia dan AMD, kedua-duanya akan melancarkan kad grafik kelas peminat baru yang sangat mahal, kedua-duanya pada seni bina baru, itu sahaja sudah cukup untuk menjadikan hujung tahun 2020 layak digoyangkan. Tetapi ada juga Intel yang menghantar cip grafik Xe baru pertamanya di hujung pasaran. Tentu, ia tidak akan mempunyai kehebatan piksel RDNA 2 dan silikon raksasa Ampere, tetapi ia mungkin permulaan sesuatu yang besar. Atau mungkin hanya mengganggu. Atau kegagalan yang menarik. Maksud saya Intel sedang mengalami masalah yang agak negatif sekarang …

Terdapat juga pemproses AMD generasi seterusnya, yang menjanjikan lebih banyak daripada sekedar pelepasan CPU berulang. Dan ia benar-benar dapat mengubah keseimbangan kuasa di pasaran pemproses jauh lebih banyak daripada tiga generasi sebelumnya Ryzen.

Oh, dan ada beberapa PC tertutup yang dihantar dari Sony dan Microsoft pada hari cuti, penuh dengan teknologi menarik dan beberapa algoritma yang menarik. Orang juga kelihatan sangat teruja dengan mereka.

Nvidia vs AMD – Pertempuran GPU Terbesar

Baiklah, bukan seperti ‘hanya ada satu’. Tidak akan ada kilat yang menyegarkan ketika keputusan 3DMark pasca embargo bebas pertama diposkan, meletakkan GPU Nvidia Ampere teratas melawan kad grafik AMD Big Navi / RDNA 2 yang berpotensi hebat. Tidak kira siapa yang memanggil GPU baru mereka sebagai ‘kad grafik pengguna terpantas di dunia’, pihak lain masih akan menjual sejumlah besar GPU, dan penggemar fanatik yang ganas masih akan mempertahankannya.

Tetapi ini adalah momen kepala-ke-kepala seperti yang belum pernah kita lihat dari AMD dan Nvidia dalam ingatan baru-baru ini, dan siapa sahaja yang mengambil mahkota itu akan menghantar riak ke seluruh industri permainan PC.

Sekiranya Nvidia tetap berada di atas alasnya maka semua gembar-gembur yang mengelilingi pelepasan Big Navi boleh runtuh dengan cara yang sangat Vega, tetapi jika AMD dapat membuat kad kelas atas yang dapat menjatuhkan GPU GeForce terbaik yang akan menjadi pertama kalinya ia menjadi tempat teratas sejak zaman kegelapan.

Senibina GPU Ampere Nvidia adalah silikon permainan baru pertama yang datang dari pasukan hijau sejak ia mengeluarkan cip Turing pada tahun 2018, memulakan generasi pelacakan sinar masa nyata yang sejak itu dipilih oleh kedua-dua konsol generasi berikutnya. Terdapat lebih banyak khabar angin daripada fakta kukuh yang berputar-putar mengenai GPU GeForce seterusnya, walaupun nampaknya ada konsensus bahawa kad perdana baru akan disertakan dengan potongan silikon yang besar, penuh dengan lebih banyak inti, silikon pelacak sinar berprestasi lebih tinggi, dan memori yang lebih cepat .

Nvidia kemungkinan akan berkedip pertama, melepaskan GPU barunya menjelang AMD, dengan potensi pendedahan pada bulan Ogos dan peluncuran yang kini disahkan pada bulan September. Tarikh yang dikhabarkan pada 17 September telah lama berlalu – dan sumber di sekitar pengeluar pada dasarnya mengesahkan kepada kita bahawa ia akan datang pada bulan itu – tetapi semua yang kita dengar dari Nvidia sendiri adalah mengenai versi pusat data, termasuk PCIe A100 $ 12.500 kad.

Dan ianya pasti bukan untuk permainan.

Apa yang boleh kita yakinkan ialah terdapat GPU Ampere di luar sana yang telah muncul dalam penanda aras 3DMark Time Spy yang mencatatkan prestasi 31% lebih tinggi daripada RTX 2080 Ti generasi ini. Dan itu adalah yang paling tinggi.

Cadangan lain adalah bahawa RT Cores yang diusahakan semula di tengah Ampere akan memberikan prestasi penelusuran sinar empat kali lebih tinggi daripada Turing, dan itu berpotensi menafikan kos prestasi untuk menghidupkan ciri grafik canggih dengan kad siri RTX 3000.

Oleh itu, kami telah menetapkan AMD untuk melancarkan kad grafik RDNA 2 diskrit pertamanya, yang pertama menyokong jejak sinar masa nyata dari pasukan merah, dan dikenali sebagai Big Navi. Bidang khabar angin juga semakin meningkat di sekitar GPU Radeon baru, tetapi dengan spekulasi liar sehingga semakin sukar untuk menggambarkan potensi fakta dari keinginan liar.

Setiap minggu nampaknya ada khabar angin baru, selalunya dari sumber tanpa nama dari beberapa saluran YouTube, yang mendakwa GPU Big Navi AMD akan lebih hebat daripada matahari dan dilancarkan esok. Walau bagaimanapun, yang terbaru mendakwa bahawa sampel pengesahan pertama dari barisan pembuatan TSMC baru sahaja dihantar untuk pembangunan pemandu. Reka bentuk PCB untuk pengeluar kad juga belum selesai.

Ini bergantung pada harapan bahawa kad Radeon 2 Radeon tidak akan dilancarkan sehingga Oktober atau November, memberi Nvidia sedikit permulaan. Tetapi itu juga membolehkan AMD menyesuaikan pelepasan GPUnya berbanding Ampere, yang mana jumlahnya akan diketahui pada masa itu.

Dan sekiranya desas-desus peningkatan prestasi ~ 50% berbanding RvX 2080 Ti Nvidia menjadi kenyataan, Ampere mungkin hanya mempunyai waktu yang singkat untuk bersinar sebelum ia dilancarkan oleh bahagian GPU AMD yang bangkit semula. Walaupun dengan khabar angin lain yang menunjukkan bahawa dalam senario kes terbaik AMD hanya mengalahkan 2080 Ti sebanyak 15%, mungkin seseorang telah salah dengar beberapa nombor dari sumber tanpa nama mereka …

Apa pun kebenarannya, pasukan Radeon telah mengambil nota reka bentuk dari bahagian CPU Ryzen, dengan pasukan tertentu yang dihimpunkan oleh Suzanne Plummer AMD yang ditugaskan untuk meningkatkan kecekapan GPU RDNA 2 yang bertujuan untuk meningkatkan kecepatan jam silikon grafik. Pada dasarnya AMD ingin menyuntik sedikit sihir Zen ke dalam projek Big Navi.

Dan kita semua tahu betapa berjaya mengganggu Ryzen di pasaran CPU. Sekiranya AMD dapat menariknya dari sisi grafik, Nvidia semestinya bimbang, dan jika saya jujur ​​ada tanda-tanda bahawa, jika tidak bimbang, pasukan hijau sekurang-kurangnya mengharapkan persaingan mewah yang lebih serius dalam generasi ini.

Teknologi Xe berjalur harimau Intel

komputer riba Intel Tiger Lake yang baru akan dilancarkan tidak lama lagi, mungkin pada waktunya untuk penjualan kembali ke sekolah pada bulan Ogos dan awal September. Intel mengusik ‘sesuatu yang besar’ pada 2 September, dan dengan berkesan mengesahkan bahawa ia akan menjadi Tiger Lake. Tetapi satu lagi nama pemproses Intel baru, dan satu lagi nama untuk menambah senarai nama kod CPU yang panjang, tidak benar-benar mengilhami banyak kegembiraan sendiri, tetapi ada lebih banyak lagi daripada hanya cip mudah alih 10nm yang lain.

Ini akan menjadi rangkaian produk pertama yang memanfaatkan seni bina grafik Intel Xe baru, baik di dalam CPU itu sendiri, dan juga berpotensi sebagai GPU mudah alih yang diskrit.

Walaupun diakui Intel tidak mempunyai banyak perkara baru-baru ini. Prosesnya 10nm telah menjadi perjuangan untuk dibuat selama bertahun-tahun sekarang, yang bermaksud ia harus menekan lebih banyak lagi dari nod 14nm yang sudah tua dan seni bina Skylake geriatrik. Dan kini Intel harus mengakui bahawa ia juga mempunyai masalah dengan proses 7nm yang akan datang, yang membawa kepada kelewatan dan peningkatan keperluan untuk melakukan outsourcing pembuatan kepada pihak ketiga, seperti TSMC.

Dan, secara historis, Intel tidak berjaya ketika cuba membina GPU yang tidak hanya dirancang untuk menjalankan monitor dan mungkin video atau spreadsheet. Masukkan beberapa silikon grafik ke CPU dan Intel tidak apa-apa, cubalah dan hasilkan GPU diskrit yang mampu bersaing dengan yang terbaik, dan ia tidak mempunyai rekod prestasi yang hebat.

Jadi mengapa anda teruja dengan potensi Intel Xe? Untuk semua isu terbarunya, masih terdapat banyak pakar kejuruteraan pintar dalam Intel dan, walaupun silikon Xe yang pertama ini tidak akan mengubah dunia, ia masih permulaan. Tetapi jika Intel dapat hadir dengan cara memasangkan versi diskrit XPU GPU-nya dengan yang dimasukkan ke dalam CPU Tiger Lake, maka kami mungkin akan sesuai dengan beberapa komputer riba permainan tipis dan ringan dengan potensi permainan lebih banyak daripada yang anda mahukan lihat dari tawaran setanding dari AMD dan Nvidia.

Walau bagaimanapun, sekarang kami masih menunggu untuk melihat apa yang ditawarkan oleh Tiger Lake di bahagian depan, dan kami mungkin akan berakhir dengan beberapa perkakasan grafik bersepadu yang lebih pantas daripada yang kami ada dengan Ice Lake. Yang pasti mengecewakan. Tetapi keberuntungan Intel mesti berubah pada satu ketika, bukan?

Adakah AMD Ryzen 4000 akan menyerlah?

Adakah AMD Ryzen 4000 yang sebenar boleh berdiri?
Pemproses desktop Ryzen generasi seterusnya hampir dilupakan dalam gembar-gembur yang merangkumi kad grafik baru dan Nvidia, terutama kerana sudah ada beberapa cip Ryzen 4000 yang dilancarkan tahun ini. Mula-mula kami mempunyai cip mudah alih, menawarkan sehingga lapan teras dan 16 utas pemprosesan, memberikan sepakan pantas ke delicat notebook Intel, dan baru-baru ini AMD mengumumkan APU desktop Ryzen 4000 G-series, yang pada mulanya hanya akan muncul pada pra- sistem yang dibina dari OEM yang besar.

Tetapi bagaimana dengan CPU Ryzen 4000 yang sebenar, cip generasi seterusnya yang sebenar dengan seni bina pemproses AMD Zen 3 yang baru? Seperti yang ditunjukkan Dr. Su secara berkala selama enam bulan terakhir, CPU Zen 3 masih dalam perjalanan untuk dilancarkan akhir tahun ini. Pengulangan berterusan pada akhir tahun ini bermaksud kita tidak boleh mengharapkan untuk melihat silikon baru sebelum Oktober / November tahun ini.

Ini adalah keadaan yang agak mengecewakan. Bukan tarikh pelepasan akhir 2020, tetapi hakikat bahawa CPU 7nm canggih ini, dengan apa yang telah disebut “seni bina yang sama sekali baru”, disatukan dengan APU mudah alih dan desktop menggunakan teknologi lama. Ini tidak perlu membingungkan, dan secara peribadi saya merasakan ia menilai apa yang boleh menjadi salah satu rilis CPU terpenting yang pernah dibuat AMD.

Terdapat hiperbola DJ yang dipatenkan lagi. Anda boleh berpendapat bahawa cip mudah alih yang kompetitif, dan pemproses pelayan menawarkan lebih banyak inti kepada pelanggan AMD daripada Intel, tetapi pada harga yang lebih rendah, lebih penting daripada cip desktop mana pun, tetapi pelepasan ini mewakili saat yang dapat mengambil segalanya dari Intel.

Hingga kini AMD selalu dijual sebagai CPU alternatif; kerepeknya telah melemahkan Intel, yang menawarkan lebih banyak teras untuk wang itu. Tetapi dari segi frekuensi dan prestasi single-threaded mereka telah berada di belakang persaingan, dan itu telah membolehkan Intel terus menuntut prestasi permainan menang, walaupun mempunyai seni bina yang jauh lebih tua.

Dengan CPU gaming Zen 3 dan Ryzen 4000, namun, jangkaan adalah bahawa kelajuan jam dan petunjuk per jam (IPC) akan bertambah. Dan dengan jangkaan kenaikan 15% IPC yang akan menjadikan pemproses AMD generasi seterusnya mendahului Intel dari semua aspek.

Pada ketika itu tidak ada alasan sama sekali untuk memilih pemproses Core berbanding Ryzen, dan tiba-tiba Intel menjadi alternatif… tetapi alternatif dengan hampir tidak ada yang ditawarkan.

Persoalan Konsol Gen Seterusnya

Soalan konsol gen seterusnya
Selalu menggoda untuk melihat generasi konsol baru sebagai sesuatu yang berada di luar permainan PC secara keseluruhan. Kotak itu ditutup, dengan tajuk eksklusif mereka sendiri, dan masing-masing mempunyai basis peminat mereka sendiri. Mereka saling berhadapan satu sama lain sementara pemain PC menonton pertumpahan darah dengan hiburan dan dengkuran yang berat.

Tetapi generasi ini berbeza.

Kedua-dua Microsoft dan Sony hampir bekerjasama dengan permainan PC – eksklusif Xbox sekarang hampir selalu eksklusif Xbox dan PC, sementara Sony telah menunjukkan kesediaan untuk melakukan perkara yang sama untuk judul PlayStation-nya sahaja sejak kebelakangan ini. Siapa sangka anda akan mendapat versi utama Horizon Zero Dawn di PC?

Walau bagaimanapun, perkakasan inilah yang menjadikan generasi ini lebih menarik. Kedua-dua Sony dan Microsoft telah memaksa persoalan sokongan pelacakan sinar masa nyata pada AMD dengan menjadikannya bahagian penting dari GPU RDNA 2 yang diandalkan oleh kedua-dua konsol baru. Dan itu bermaksud kad Radeon seterusnya di PC juga akan menyokong teknologi pencahayaan mewah, yang bermaksud sokongan menjadi hampir di mana-mana.

Permainan generasi seterusnya akan selalu kesan kesan sinar sport, dan itu bermakna versi PC mereka juga akan menjadikan ekosistem permainan yang berkembang perlahan, dengan hanya Nvidia yang menyokongnya, tiba-tiba merangkumi semua. Dan sebagai pelari depan dalam pasukan pelacak sinar masa nyata, GeForce akan berada dalam kedudukan yang baik untuk memanfaatkan sokongan yang mendadak ini.

Tuntutan yang akan dibuat oleh pengeluar konsol pada reka bentuk khusus GPU harus membayar dividen pada PC dengan cara lain juga, dari peningkatan kecekapan hingga peningkatan prestasi keseluruhan. Pada hakikatnya AMD menjadikan komponen CPU dan grafik dari konsol generasi seterusnya adalah baik untuk semua orang.

Tetapi sejauh mana jejak sinar adalah kesan grafik yang sangat berkilau, saya berpendapat kemasukan SSD berkelajuan tinggi sebagai standard pada kedua-dua mesin adalah lebih banyak daripada ciri yang mengubah permainan. Cukup harfiah. Ini akan mengubah cara pemaju mendekati aset permainan resolusi tinggi, masa muat, dan reka bentuk tahap. Itu sahaja dapat menjadikan permainan terasa lebih ‘next-gen’ daripada yang lain.

Dan boleh memberi kesan yang besar pada permainan PC juga … selagi kita mendapat port gen berikutnya dan bukan versi sedikit demi sedikit, menyatukan kita dengan brigade PS4 dan Xbox One yang tiba-tiba.

Satu perkara yang dimaksudkan adalah bahawa sesiapa yang masih menjalankan PC mereka dari cakera keras benar-benar perlu mengikuti revolusi SSD.

0 0 votes
Article Rating

Admin

If u ask me to explain myself in 3 words,i choose God,Gaming,Brotherhood is the best to describe me,im into MMORPG,im Paladin and Warrior but sometime a Discipline priest and shaman in WoW,Im also EVE Pilot available in EVE universe as Dewamerah.

Related Articles

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x