Koleksi Ceramah

Ustaz Shamsuri Ahmad : Rahsia Tulang Cenonggeng & Kemuncak Nikmat Syurga

REMASTERED Kuliah Kitab Tafsir Nurul Ihsan Jilid 4 yang berlangsung di Surau Taman Kerian, Parit Buntar, Perak pada 9hb Mac 2015.

~ Apabila ditiupkan sangkakala – bermulalah hari yang sangat sukar
~ Imam pengsan selepas baca ayat 8-9 Surah Al-Mudassir
~ Cerita tentang bermulanya kiamat dan tiupnya sangkakala ialah cerita yang sangat menggerunkan orang-orang beriman
~ Sangkakala ni apa benda?
~ Maksud nama Iskandar Zulkarnain
~ Hadis daif ni hadis atau tidak? (kenapa sesuatu hadis bergelar hadis daif)
~ Ustaz kena bagitau status hadis bila mengajar (adab guru yang mengajar)
~ Nabi bercerita tentang peniup sangkakala (Malaikat yang ditugaskan meniup sangkakala)
~ “Bagaimana aku nak berseronok, sedangkan peniup sangkakala ini sudah meletakkan sangkakala dimulutnya”
~ Urusan yang sangat besar – melibatkan kehancuran alam
~ Hanya dengan satu tiupan, segala-galanya akan lenyap
~ Selang masa antara tiupan sangkakala pertama dengan yang kedua
~ Hujan yang “menumbuhkan” semula manusia
~ Betapa penyayangnya Allah kepada manusia
~ Satu-satunya bahagian dalam manusia yang tidak akan hancur
~ Tulang yang Allah tak izinkan “bumi makan”
~ Setiap manusia “akan dimakan tanah”
~ Solat jenazah ghaib untuk orang yang meninggal ditempat jauh
~ Sampai bila boleh buat solat sunat jenazah ghaib
~ Dalam banyak-banyak hari, hari yang paling istimewa ialah hari Jumaat
~ Kejadian-kejadian yang ditakdirkan berlaku pada hari Jumaat
~ Selawat yang akan dipersembahkan kepada Nabi
~ Banyakan berselawat pada hari Jumaat – betapa gembiranya Nabi bila ramai umatnya berselawat
~ Penjelasan disebalik Kubah Masjid Nabawi jadi merah
~ “Ni tanda Dajjal nak keluar dah..”
~ Petanda besar Imam Mahdi dah nak turun
~ Allah mengharamkan bumi dari “makan” jasad para Nabi

— TAFSIR NURUL IHSAN JILID 4 MUKA SURAT 217 —

~ Tafsir Surah Al-Haqqah
~ Perhitungan dan pembalasan pada tiupan kedua
~ Bumi dan dihancur lumatkan – maka terjadilah hari kiamat
~ Berapa ribu tahun tunggu di alam barzakh
~ Beza antara langit dan awan
~ Malaikat tunggu disetiap penjuru langit dalam keadaan bersedia
~ Selfie sampai habis bateri tengok balai rong seri istana negara
~ Kagum dan takjub dengan istana dan singgah sana raja
~ Hebatnya Arasy Allah – dipikul oleh 8 Malaikat
~ Kalaulah Allah buka hijab dan zahirkan kehebatan Arasy Allah untuk manusia tengok atas dunia
~ Penghuni syurga akan masuk syurga setimpal dengan “class” masing-masing
~ Syurga tak kira gred apa, yang paling rendah sekalipun, benda yang ada dalam syurga, mata tak pernah tengok, telinga tak pernah dengar, tak pernah terlintas difikiran
~ Kemuncak nikmat syurga yang menyebabkan semua penghuni syurga terkejut
~ Destinasi akhir kita, samada syurga atau neraka
~ Siapa yang Allah rezekikan dapat tiket ekspress masuk syurga
~ Siapa pula yang akan masuk neraka dan tidak keluar selama-lamanya
~ Hari terbongkar segala rahsia kita didepan Allah
~ Kata-kata Saidina Umar – Hisab diri sendiri sebelum dihisab Allah
~ Sambil koyak roti canai kuah banjir – kita dibanjiri dosa
~ Fitnah dan kata kat orang ni satu “nikmat”
~ Tak boleh praktis untuk tangkap rekod amalan dengan tangan kanan
~ Kegembiraan orang yang terima rekod amalan dengan tangan kanan
~ Tak ada “kesalahan teknikal” di akhirat
~ Peluang berbisik dengan Allah dihari akhirat
~ Orang yang dapat “perlindungan” dari Allah – Allah cover dosa-dosa dia
~ Soalan yang Allah tanya berulang-ulang kali
~ Ciri-ciri manusia berdosa yang akan dapat pengampunan dosa daripada Allah
~ Cuba sedaya upaya jangan buat dosa – tapi jika terlanjur buat dosa, jangan bangga dengan dosa
~ Bila masuk syurga, hidup selama-lama tidak mati
~ “Habis malaikat tak dak kerja la masa tu?”
~ Cuba nak fikir hal akhirat dengan fikiran dunia
~ Alam akhirat semua berbeza dengan alam dunia
~ Dalam syurga, tak ada “air liur basi” dan benda-benda leceh
~ Balik kerja – muka asam kelubi – bukan muka ahli syurga
~ Syurga ada berapa tingkat?
~ Kisah orang terakhir yang keluar dari Neraka
~ Hamba yang cukup teruk berdosa – minum arak walaupun tau kata haram
~ “Orang macam ni tak berapa cakap melayu” – You’re the last person to get out from Neraka
~ Amerika ni jarang kena jentik telinga
~ Syurga yang paling tinggi yang dan terhebat
~ Nasyid tentang tak layak masuk syurga firdaus
~ Hebatnya hiburan dan layanan yang Allah sediakan dalam syurga
~ Orang Islam yang betul-betul teguh dengan Islam walaupun kena macam-macam atas dunia
~ Ustaz yang dok ceramah tu, agen skit cepat kaya

~ “Hang gila, takkan ustaz dok ceramah nak bohong kita..”

Bantu Projek Zonkuliah Dengan Menyumbang Ke Akaun Berikut :
➢ https://toyyibpay.com/zonkuliah​
➢ MAYBANK (Produksi Zonkita) – 557250054584

➢ PAYPAL – paypal.me/DanaZK

☑● Doakan Dimurahkan Rezeki dan Diberikan Kesihatan Yang Baik Untuk Kami Teruskan Projek ZonKuliah ☑●

✚ Untuk update terkini sila like Facebook Page kami : www.facebook.com/zonkuliah
✚ Beli dan Sokong barangan keluaran ZK

www.facebook.com/zonkedai

0 0 votes
Article Rating

Source
ZonKuliah

Fhazal

Aku adalah peminat tegar gaming,terutamanya genre MMORPG,seorang pilot EVE Minmatar selama 9 tahun.Warrior,Shaman,Priest dan Paladin World Of Warcrfaft selama 8 tahun.Aku juga sangat berminat tentang web development.
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x