Tech

AS senarai hitam organisasi supercomputer China

AS bimbang China mungkin mendapat kelebihan dalam pertempuran.

AS terus menyekat teknologi China, dan kali ini ia mensasarkan kepada kerangka utama yang menguasai tentera China. Jabatan Perdagangan telah menambah tujuh syarikat dan organisasi supercomputer ke Senarai Entiti, mengharamkan syarikat AS daripada membekalkan peralatan atau sebaliknya menjalankan perniagaan. Mereka membina supercomputers yang menyumbang kepada usaha pemodenan ketenteraan, senjata nuklear dan teknologi hipersonik, kata pegawai Amerika.

Pakaian yang disasarkan termasuk Sunway, Pusat Reka bentuk Litar Bersepadu Berteknik Tinggi Shanghai dan Teknologi Maklumat Tianjin Phytium serta pusat pengiraan super di Jinan, Shenzhen, Wuxi dan Zhengzhou.

Belum pasti bagaimana China akan bertindak balas selain marah. Ia telah mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan pergantungannya kepada teknologi Amerika melalui pengeluaran domestik, tetapi larangan perdagangan AS telah mengehadkan usaha-usaha tersebut. Banyak kilang-kilang yang menghasilkan cip canggih terletak di luar tanah besar China dan sering bergantung sebahagiannya kepada teknologi Amerika, meninggalkan negara dengan sedikit pilihan tetapi sama ada melabur banyak dalam pengeluaran domestik atau lain menggunakan teknik pembuatan yang ketinggalan zaman.

Tidak seperti larangan serupa yang dikenakan ke atas syarikat seperti Huawei dan DJI, tiada tuduhan mengintip atau penyalahgunaan hak asasi manusia untuk mewajarkan langkah itu. Ini tegas mengenai pengindusan semula dalam pembangunan teknologi untuk tentera China. Dengan itu berkata, adalah ketara bahawa larangan perdagangan supercomputer dianggap alat politik penting – ia bukan hanya kilang-kilang atau senjata itu sendiri yang menimbulkan kebimbangan.

0 0 votes
Article Rating

Admin

If u ask me to explain myself in 3 words,i choose God,Gaming,Brotherhood is the best to describe me,im into MMORPG,im Paladin and Warrior but sometime a Discipline priest and shaman in WoW,Im also EVE Pilot available in EVE universe as Dewamerah.

Related Articles

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Qassam

china namba one!

Back to top button
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x