Gadget

HMD merombak siri telefon pintar Nokia dengan enam model baharu mampu milik

HMD mula membuat nama untuk dirinya sendiri dengan membentuk semula telefon ciri klasik – dan mencetuskan avalanche gembar-gembur dalam proses. Syarikat Finland dengan bersungguh mengeluarkan telefon pintar berjenama Nokia sejak itu, tetapi semasa acara pelancaran dalam talian hari ini, HMD tidak sabar-sabar untuk membuktikan bahawa ia telah terpulang kepada lebih daripada perniagaan seperti biasa. Untuk satu, nama model nombor sahaja hilang, digantikan dengan tiga julat telefon pintar baru: siri X, G, dan C. Dan untuk membuat berhubung lebih mudah, syarikat itu membuat larian akhir di sekitar rakan pembawa biasa dengan menyalakan MVNO berjenama HMD di UK dengan roll-out global untuk diikuti.

Akses penjualan semula HMD ke rangkaian wayarles rakan kongsi pembawanya adalah kira-kira sebagai luar biasa kerana peralihan strategi mendapat, tetapi malangnya, pengumuman syarikat itu cukup ringan secara terperinci. Sekurang-kurangnya HMD berasa berbual tentang telefon pintar barunya.

Nokia X-siri telefon baru adalah yang paling berkuasa tandan, walaupun kita harus jelas tidak X20 atau X10 adalah peranti gred perdana – yang dahulu akan dijual untuk kira-kira € 349 bulan depan, diikuti oleh € 309 X10 sebulan kemudian. (Untuk apa yang bernilai, HMD belum menolak idea untuk memperluaskan siri X untuk merangkumi lebih banyak telefon premium di jalan raya, tetapi mereka tidak cukup bersedia untuk bercakap butiran lagi.)

Kedua-dua peranti berkongsi asas yang sama, yang termasuk chipset Snapdragon 480 5G baru Qualcomm, paparan 6.67-inci Full HD+ punch-lubang, bateri 4,470mAh, dan jek fon kepala tetapi beberapa butir-butir penting mereka berbeza. X10, misalnya, dilengkapi dengan sama ada 4GB atau 6GB RAM dan sama ada penyimpanan 64GB atau 128GB, manakala X20 yang sedikit naik pasaran menawarkan penyimpanan 128GB di seluruh papan bersama-sama dengan 6GB atau 8GB RAM. Perbezaan terbesar antara kedua-duanya, walaupun, adalah persediaan kamera mereka: X20 adalah pemenang yang jelas dengan kamera belakang utama 64-megapixel, yang diasingkan oleh kamera makro 2-megapixel, ultra-lebar 5-megapixel, dan sensor kedalaman 2-megapixel. X10, sementara itu, menyimpan kamera tambahan yang sama tetapi sebaliknya menggunakan sensor 48-megapixel sebagai penembak utamanya.

Kami belum lagi berpeluang untuk mencuba mana-mana telefon ini, tetapi peranti X-siri HMD cukup mujarab untuk harga. Yang berkata, perkara-perkara ini akan kelihatan lebih menarik jika Samsung tidak hanya mendedahkan sedikit baru galaxy A telefon pintar minggu ini – Galaxy A42 5G adalah pesaing terdekat X10 dan X20, dan pek yang lebih kuat Snapdragon 750G chipset.

NOKIA X Series

Walaupun perbezaan antara X10 dan X20 agak halus, teluk antara Nokia G10 dan G20 HMD lebih ketara. Sekali lagi, kedua-duanya berkongsi paparan HD+ 6.5 inci yang sama, tetapi € 159 G20 pek cip MediaTek G35 dengan 4GB RAM dan sama ada penyimpanan 64GB atau 128GB, ditambah dengan sistem kamera belakang quad dengan 48-megapixel utama, 5-megapixel ultra-lebar, makro 2-megapixel dan kedalaman 2-megapixel. Sementara itu, €139 G10 menggunakan chipset G25 yang sedikit perlahan yang dipasangkan dengan sama ada 3GB atau 4GB RAM dan 32GB atau storan 64GB.

Dan kamera? Nah, katakan anda lebih baik dengan G20 jika anda nab satu – G10 tidak mempunyai sensor ultra-lebar dan bergantung pada kamera standard 13-megapixel untuk kebanyakan gambarnya. Syukurlah, kedua-dua telefon berkongsi apa yang boleh dikatakan aset terbesar siri G: HMD bateri 5,050mAh berkata adalah baik selama tiga hari penggunaan daripada satu caj.

Akhirnya, terdapat telefon Siri Nokia HMD – ini adalah yang paling murah daripada tandan, dan mereka mungkin yang paling sukar juga. HMD berkata € 89 C20 dan € 75 C10 berdiri “ujian yang lebih sukar untuk ketahanan perkakasan daripada purata industri.” Kedua-dua telefon Android Go ini menggunakan cip Unisoc peringkat kemasukan dan skrin 6.5 inci yang berjalan pada 1600×720, bersama bateri 3,000mAh yang sama dan belakang 5-megapixel dan kamera menghadap depan. Ia cukup mungkin bahawa anda tidak akan dapat mencari kedua-dua telefon ini dijual pada masa yang sama di mana anda tinggal, tetapi ia akan bernilai shelling tambahan € 14 pada C20 jika anda mencari telefon asas sejak 1.6GHz octa-core chipset harus menawarkan sedikit lebih oomph daripada C10’s quad-core

0 0 votes
Article Rating

Admin

If u ask me to explain myself in 3 words,i choose God,Gaming,Brotherhood is the best to describe me,im into MMORPG,im Paladin and Warrior but sometime a Discipline priest and shaman in WoW,Im also EVE Pilot available in EVE universe as Dewamerah.

Related Articles

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arina

ada ke orang nak beli nokia næh,tapi macam menarik

Dina

mesti ada mak long

wpDiscuz support

comment

Back to top button
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x