Gadget

iPhone 12 Menjadi Telefon Pintar Paling Laris Di Seluruh Dunia pada Januari 2021

Apple iPhone 12 mendahului senarai 10 telefon pintar terlaris teratas diikuti iPhone 12 Pro dan iPhone 12 Pro Max, menurut Counterpoint.

iPhone 12 telah muncul sebagai telefon pintar paling laris di seluruh dunia pada Januari 2021, menurut laporan oleh firma penyelidikan pasaran Counterpoint. Laporan itu mengatakan iPhone 12, bersama iPhone 12 Pro dan iPhone 12 Pro Max, menyumbang 71 peratus daripada jualan telefon pintar Apple untuk bulan itu. Siri iPhone 12 – yang terdiri daripada iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, dan mini iPhone 12 – telah dilancarkan pada bulan Oktober tahun lepas, sedikit lebih lewat daripada jadual pelancaran iPhone biasa Apple. Telefon datang dengan sokongan 5G dan telah dikemaskini reka bentuk melalui siri iPhone 11 dengan tepi rata. Kedua-dua penambahan ini dikatakan telah membantu Apple mendapatkan lebih ramai pelanggan terhadap pertandingan itu.

Counterpoint, dalam laporan Market Pulse yang dikeluarkan pada hari Jumaat, berkata bahawa Apple menguasai senarai telefon pintar yang paling laris, dan ia meraih sebanyak enam tempat dalam 10 model telefon pintar paling laris di global pada Bulan Januari. iPhone 12 mengetuai senarai diikuti oleh iPhone 12 Pro dan iPhone 12 Pro Max.

Tidak menghairankan, hampir satu pertiga daripada jualan siri iPhone 12 Apple berasal dari AS, Counterpoint berkata dalam laporannya. Ia menambah bahawa promosi pembawa yang kukuh dan permintaan untuk 5G di negara ini adalah antara sebab utama di sebalik pertumbuhan Apple. iPhone 12 Pro Max adalah model terlaris di Amerika Syarikat, kerana pengguna di negara itu lebih suka model teratas melalui iPhone biasa 12.

Berikutan siri iPhone 12, iPhone 11 datang sebagai telefon pintar keempat paling laris di seluruh dunia, menurut Counterpoint. iPhone 11 dilancarkan pada September 2019, dan ia baik dari segi jualan di seluruh dunia walaupun bulan selepas pelancarannya. Laporan pada Februari mendakwa bahawa iPhone 11 adalah telefon pintar yang paling dihantar pada tahun 2020, dengan lebih daripada 64.8 juta unit dihantar ke seluruh dunia.

Selain iPhone 11, iPhone SE 2020 juga berjaya berada dalam senarai telefon pintar terlaris pada Januari. Mini iPhone 12, yang sering dianggap belum menerima kejayaan setanding dengan model iPhone 12 lain, juga menjadikannya 10 senarai telefon pintar paling laris untuk Januari.

Selepas model iPhone, Redmi 9A dan Redmi 9 yang berpatutan oleh Xiaomi mengambil tempat kelima dan keenam dalam senarai, masing-masing. Kedua-dua telefon itu dikatakan telah menyumbang 25 peratus daripada jumlah jualan telefon pintar Xiaomi untuk bulan tersebut.

Samsung Galaxy A21s berjaya mengekalkan tempat dalam senarai 10 telefon pintar terlaris teratas bagi Bulan Januari dengan Galaxy A31 menjadi kemasukan baharu.

“Dengan pelancaran rangkaian 5G memilih kadar, OEM melancarkan lebih banyak peranti 5G merentasi pelbagai segmen harga,” kata Counterpoint Research Associate Monika Sharma. “5G perlahan-lahan menjadi tawaran standard dan kerana harga terus turun, kami akan melihat lebih banyak telefon pintar berkeupayaan pertengahan 5G dalam senarai paling laju pada bulan-bulan akan datang.”

0 0 votes
Article Rating

Admin

If u ask me to explain myself in 3 words,i choose God,Gaming,Brotherhood is the best to describe me,im into MMORPG,im Paladin and Warrior but sometime a Discipline priest and shaman in WoW,Im also EVE Pilot available in EVE universe as Dewamerah.
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x