Console

Segala yang salah dengan Nintendo Switch eShop

Nintendo Switch telah berusia empat tahun. Tetapi walaupun populariti berterusan konsol adalah sesuatu yang perlu diraikan, terdapat satu aspek Suis biasa kepada semua pemain yang sangat memerlukan penambahbaikan. Saya bercakap, tentu saja, dari eShop.

Switch eShop adalah pintu masuk ke dunia permainan yang indah, pelbagai dan mendebarkan yang kini boleh didapati di perkakasan Suis. Walaupun konsol tidak mempunyai kuasa PS5 atau Xbox Series X, ia masih menjadi rumah untuk AAA dan permainan indie sama (walaupun bekas biasanya mengambil sesuatu hit kepada kualiti grafik).

Walau bagaimanapun, mencari permainan Switch yang anda benar-benar mahu bermain jauh lebih sukar daripada yang perlu, mengubah perbuatan penemuan yang menginspirasikan ke dalam korek berterusan. Dan walaupun mungkin untuk membeli permainan dalam talian melalui telefon atau komputer riba, sukar untuk mengelakkan portal ini bermasalah apabila bermain di mana sahaja dengan beberapa ukuran spontan.

Banyak permainan Switch hanya boleh didapati melalui muat turun digital, juga, dan kartrij fizikal bukanlah idea yang bagus untuk mereka yang cuba mengurangkan jejak pembelian mereka, atau mengakses permainan baru pada titik di mana mereka memerintahkan mereka.

Jadi apa yang begitu pecah tentang Nintendo Switch eShop, dan bagaimana Nintendo boleh membetulkannya? Berikut adalah senarai aduan kami yang lengkap.

Kelajuan memuatkan perlahan dan navigasi yang teruk

Pengalaman langkah demi langkah menggunakan eShop adalah, baik, slog. Setiap menu mengambil masa dua hingga tiga saat untuk dimuatkan, dengan animasi kegagapan 8-bit Mario secara pathetically kertas atas retak.

Kadang-kadang animasi berbeza-beza – ia secara ringkas digantikan dengan animasi ‘kucing Mario’ yang lebih moden – dan beberapa penglibatan langsung yang lebih dari Nintendo untuk menyerlahkan permainan ‘saat’ dengan ini akan, sekurang-kurangnya, menjadikannya lebih menarik untuk dilihat. (Jika Twitter boleh memeluk emoji yang disesuaikan untuk permainan besar dan siaran konsol, mengapa Nintendo tidak boleh melakukan perkara yang sama di sini?) Tetapi masalah asas adalah kelajuan memuatkan eShop, yang perjalanan dan tersandung seperti laman web awal ’00-an.

Kelajuan yang perlahan akan lebih mudah untuk menerima jika ia bukan untuk isu-isu navigasi eShop. Untuk satu, senarai hajat permainan kegemaran anda – ditambah dengan mengklik pada sedikit hati apabila melayari permainan tertentu – tersembunyi dalam tetapan akaun anda, hanya boleh diakses dengan memilih ikon pengguna anda di sudut kanan atas eShop.

Ia adalah tempat yang sangat tidak intuitif untuk senarai permainan yang paling diingini pemain, yang sepatutnya menjadi depan dan pusat di pasaran, untuk menggalakkan pembelian serta mengingatkan pemain tentang apa yang mereka minati sebelum ini.

Carian yang memeningkan

EShop, bagaimanapun, lebih prihatin dengan kriteria pemilihan yang lebih luas daripada permainan yang dipilih secara individu. Anda boleh mencari permainan dalam beberapa cara yang sangat terhad: dengan memasukkan tajuk khusus permainan, melihat carta untuk penjual terbesar, menyemak tajuk diskaun, memerhatikan permainan tidak lama lagi untuk dilancarkan, atau melayari tab ‘Cari’ untuk campuran permainan baru dan diserlahkan.

Penemuan telah ditambah pada pertengahan tahun 2018, dalam usaha untuk mempamerkan tajuk yang lebih baik yang tidak mendapat pendedahan yang dijamin melalui gambaran keseluruhan lain di eShop. Ia tidak disembuhkan mengikut citarasa anda sendiri dan pembelian sebelumnya, walaupun, dan mengelirukan menyenaraikan dua tajuk berasingan sebagai ‘Permainan hari’, memberikan rasa berlumpur dari luar. Demo ditaburkan melalui halaman ini dan bukannya mendapatkan gambaran keseluruhan mereka sendiri yang berdedikasi juga, dan kembung berterusan perpustakaan Suis dengan permainan baru telah menunjukkan Discover menjadi lebih baik daripada plaster melekat pada paip pecah, dengan tajuk yang tidak terkira banyaknya jatuh melalui retak.

Memasukkan nama permainan secara manual biasanya merupakan cara yang pasti untuk mencari sesuatu, dan tajuk berprofil tinggi akan muncul dalam ciri cadangan automatik, tetapi kegunaannya terhad. Menaip dalam ‘Holl’ akan mencadangkan ‘Hollow Knight’, tetapi juga ‘Hollywood’ dan ‘Holland’. Memilih bahawa pilihan akhir tidak datang dengan mana-mana penyertaan sama sekali, mencadangkan bahawa Nintendo menggunakan set data luaran sebagai titik rujukan dan bukannya nama permainan suis sendiri.

Fungsi carian asas membolehkan anda menapis mengikut genre, tetapi ia bukan pengalaman yang sama sekali menyenangkan. Kategori pratetap samar-samar eShop tidak terlalu membantu untuk mengepin permainan yang akan anda minati, seperti yang ditunjukkan oleh berapa istilah ini digunakan secara meluas.

Dalam baris ‘Tindakan’, anda akan menemui aksi RPG Monster Hunter Rise bersama-sama permainan kotak pasir Minecraft. Dalam baris ‘Pengembaraan’, anda akan menemui mitos Grecian roguelike Hades … bersama-sama dengan Minecraft. Cuphead menatal sisi menunjukkan tinggi dalam senarai untuk ‘Penembak’, tetapi bukan ‘Platformer’. Pelbagai tajuk berulang merentasi genre, mencadangkan mereka begitu longgar ditandakan sebagai untuk setiap tag menjadi agak sia-sia. Apa gunanya penapis jika permainan muncul untuk setiap satu?

Mencari melalui mana-mana genre juga mengutamakan penyenaraian muat turun percuma ke atas permainan berbayar – Penghakiman ganjil memanggil kedua-duanya untuk pembuat konsol membuat wang dan untuk pemain yang belum menyatakan mereka selepas kandungan percuma (tab ‘permainan percuma’, seperti menu ‘percuma’ di Amazon Prime Video, akan menjadi boon di sini). Terdapat pecahan ‘Jenis Kandungan’, yang memecah masuk ke dalam Perisian (anda tahu, semua permainan) dan Kandungan Boleh Dimuat Turun – seolah-olah anda akan mencari DLC untuk permainan yang anda masih belum membeli.

Dan, selain daripada carta jualan, tidak ada cara untuk mencari melalui populariti jangka panjang tajuk melepasi penjual panas semasa, atau diperkenalkan kepada tajuk berkualiti yang mungkin sesuai dengan minat anda berdasarkan permainan yang telah anda beli, dimainkan, atau dimasukkan secara fizikal melalui kartrij.

Belajar dari masa lalu


Perkara yang paling bodoh tentang Switch Nintendo eShop adalah ketidakupayaan untuk belajar dari pembelian anda – dan sementara algoritma yang baik seperti yang digunakan oleh Netflix mungkin kompleks untuk disatukan, walaupun penilaian asas harga biasa, genre, atau penerbit berulang / francais yang anda pilih akan menjadi titik permulaan yang sangat membantu. Jika saya telah tenggelam 40 + jam ke Hollow Knight, saya mahu eShop menunjukkan kepada saya apabila Silksong tersedia untuk pra-pesanan. Jika saya tidak mengambil Nafas Liar dalam beberapa bulan atau tahun, saya mahu eShop mencadangkan Hyrule Warriors mendahului botw 2 sekuel. Dan sebagainya.

Dalam pengalaman peribadi saya, saya juga mendapati skrin kandungan ini hanya sebahagiannya responsif apabila menatal dengan skrin sentuh, yang merupakan tempat buta ganjil bagi pihak Nintendo. Sudah tentu, jika kita bercakap isu-isu input, laporan berterusan Joy-Con hanyut jauh lebih membimbangkan, tetapi ia mengecewakan untuk menatal melalui permainan baru yang berpotensi dan melihat skrin shudder ke hentian tanpa amaran. Apa yang memberi?

Anda juga tidak boleh mengambil tangkapan skrin eShop, yang merupakan sekatan yang ingin tahu, dan yang membuat mendapatkan imej untuk sekeping ini sedikit sukar. Mogok tiga, Nintendo.

Memandang ke hadapan


Terdapat, tanpa keraguan, banyak permainan Nintendo Switch yang menakjubkan di luar sana – Apabila anda dapat menemui mereka – Dan pendeta mesin permainan gandingan yang berganda sebagai konsol rumah membuat banyak isu-isu ini kelihatan tidak penting oleh perbandingan.

Tetapi Nintendo mempunyai pegangan di pasaran permainan, dan meraih berjuta-juta jualan konsol, dan sudah tiba masanya perisian eShop mendapat perhatian yang sama dan pemikiran inovatif yang melahirkan Suis di tempat pertama. Kedai Permainan Epik dilancarkan dengan baik selepas eShop, pada akhir 2018, dan dapat menjalankan kategori kandungan sementara, seperti permainan bafta-memenangi, pada masa-masa tertentu tahun – tetapi di manakah ini kurasi dinamik pada Suis?

Oleh kerana itu, permainan Suis yang sangat baik di luar sana tidak selalu mudah dijumpai, dan ia adalah sesuatu yang memberi kesan kepada pemain dan pemaju sama.

Dengan khabar angin lengat Suis Nintendo 2 melakukan pusingan, mungkin Nintendo menggunakan pelancaran konsol baru sebagai peluang untuk membaik pulih pasaran permainannya, menjadikannya versi yang lebih anggun, cepat, dan lebih bijak daripada sekarang. Sehingga itu, anda akan mendapati saya membeli permainan suis pada komputer riba saya sebaliknya.

0 0 votes
Article Rating

Admin

If u ask me to explain myself in 3 words,i choose God,Gaming,Brotherhood is the best to describe me,im into MMORPG,im Paladin and Warrior but sometime a Discipline priest and shaman in WoW,Im also EVE Pilot available in EVE universe as Dewamerah.
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fhazal

switch best ke?? hahaha,nanti nak try lah

Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x