Tech

Sejarah Internet Relay Chat

Telah disebutkan di laman web ini, bahawa program chat pertama di dunia (EMISARI) dicipta pada tahun 1971 oleh Murray Turoff. EMISARI bagaimanapun digunakan terutamanya untuk tujuan kerajaan dan pendidikan dan tidak pernah menjadi popular.

Program yang melahirkan gerakan sembang moden yang sangat popular adalah Internet Relay Chat (IRC) Jarkko Oikarinen.

Semasa musim panas tahun 1988, Jarkko Oikarinen (lahir 16 Ogos 1967, di Kuusamo, Finland), seorang pelajar tahun 2 di Jabatan Kejuruteraan Elektrik di Universiti Oulu, Finland, bekerja di Jabatan Sains Pemprosesan Maklumat universiti, di mana dia mentadbir server Sun Unix jabatan “tolsun.oulu.fi”, berjalan di BBS akses awam (sistem papan buletin) yang disebut OuluBox

Kerja dengan pentadbiran pelayan tidak memerlukan banyak masa, jadi Jarkko mula melakukan program komunikasi, yang bertujuan untuk menjadikan OuluBox sedikit lebih berguna. Sebahagiannya diilhami oleh program “rmsg” Jyrki Kuoppala untuk menghantar mesej kepada orang lain di mesin lain, dan sebahagiannya oleh Bitnet Relay Chat, Oikarinen memutuskan untuk memperbaiki program sembang berbilang pengguna yang ada di OuluBox yang disebut MultiUser Talk (MUT) (yang mempunyai kebiasaan buruk tidak berfungsi dengan betul), itu sendiri berdasarkan program bual asas yang kemudian tersedia di komputer Unix. Dia memanggil program yang dihasilkan IRC (untuk Internet Relay Chat), dan pertama kali menerapkannya pada akhir bulan Ogos 1988.

Ketika IRC kadang-kadang mempunyai lebih daripada 10 pengguna (pelayan IRC pertama adalah tolsun.oulu.fi.), Jarkko meminta beberapa rakan di Universiti Teknologi Tampere dan Universiti Teknologi Helsinki untuk mula menjalankan pelayan IRC untuk mengagihkan muatan. Beberapa universiti lain segera mengikuti. Markku Järvinen menjadikan program klien IRC lebih berguna dengan memasukkan sokongan untuk perintah editor Emacs, dan tidak lama kemudian IRC digunakan di seluruh Finland di rangkaian FUNET Finland, dan kemudian di rangkaian NORDUNET Scandinavia.

Pada tahun 1989 Oikarinen berjaya mendapatkan akaun di mesin legenda “ai.ai.mit.edu” di universiti MIT, dari mana dia merekrut pengguna IRC pertama di luar Scandinavia dan mengatur permulaan pelayan IRC luar Skandinavia pertama. Tidak lama kemudian, mengikuti 2 pelayan IRC lain, di University of Denver dan di Oregon State University, “orion.cair.du.edu” dan “jacobcs.cs.orst.edu” masing-masing. Pentadbir menghantar e-mel kepada Jarkko dan memperoleh sambungan ke rangkaian IRC Finland untuk membuat sambungan transatlantik, dan bilangan pelayan IRC mula berkembang dengan cepat di Amerika Utara dan Eropah.

IRC menjadi terkenal kepada masyarakat umum di seluruh dunia pada tahun 1991, ketika penggunaannya melonjak naik karena banyak pengguna masuk untuk mendapatkan informasi terkini mengenai pencerobohan Iraq ke Kuwait, melalui pautan IRC yang berfungsi ke negara yang terus beroperasi selama seminggu setelah siaran radio dan televisyen terputus.

Protokol Internet Relay Chat ditakrifkan pada bulan Mei 1993, dalam RFC 1459 Jarkko Oikarinen dan Darren Reed. Ini terutama digambarkan sebagai protokol untuk komunikasi kumpulan di forum perbincangan, disebut saluran, tetapi juga memungkinkan komunikasi satu lawan satu melalui mesej peribadi serta sembang dan pemindahan data melalui Pelanggan Langsung ke Pelanggan

Hingga akhir tahun 2009, 100 rangkaian IRC teratas melayani lebih daripada setengah juta pengguna pada satu masa, dengan beratus-ratus ribu saluran, beroperasi di sejumlah 1500 pelayan di seluruh dunia.

sumber asal : history-computer.com

Kepada sesiapa yang rindu akan IRC atau pun ingin mencuba IRC bolehlah menggunakan server kami iaitu irc://irc.bajubesi.com.my atau irc://orion.bajubesi.org, untuk meggunakan irc server kami anda bolehlah menggunakan mana mana IRC clients yang anda minat contohnya seperti mIRC , AdiIRC , Xchat atau mana mana program irc yang anda suka.

Kami juga menyediakan SSL port dan kami amat menggalakkan anda semua untuk menggunakan SSL port kami iaitu 6697 atau 7070 anda hanya perlu menggunakan command seperti berikut /server irc.bajubesi.com.my +6697 untuk berhubung ke server kami,untuk keterangan lanjut atau untuk mengetahui lebih lanjut tentang IRC server kami anda boleh melayari https://forum.bajubesi.org.

0 0 votes
Article Rating

Admin

If u ask me to explain myself in 3 words,i choose God,Gaming,Brotherhood is the best to describe me,im into MMORPG,im Paladin and Warrior but sometime a Discipline priest and shaman in WoW,Im also EVE Pilot available in EVE universe as Dewamerah.
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x