Gadget

Apple Watch Series 6

apabila berbicara tentang jam pintar, ia ibarat Apple menentang dunia. Ini bukan bermakna bahawa tidak banyak produk lain untuk dipilih – lebih-lebih lagi syarikat itu baru sahaja menguasai ruang untuk titik sedemikian bahawa mana-mana peranti lain disingkirkan ke alam “Alternatif Apple Watch.”

Syarikat ini telah berjaya di ruang atas sebab-sebab Apple biasa: perkakasan premium dengan perisian bersepadu yang mendalam, sokongan pihak ketiga, permainan ekosistem silang peranti yang besar dan, tentu saja, kesederhanaan. Diambil secara keseluruhan, Watch hanya berfungsi, keluar dari kotak.

Lima tahun selepas pelancaran, garis itu agak matang. Oleh itu, tidak mengejutkan, benar-benar, bahawa kemas kini baru-baru ini sebahagian besarnya berjumlah untuk memperhalusi. Seperti kebanyakan kemas kini, jam tangan telah mendapat rangsangan pemproses sehingga pemproses A14, yang syarikat mendakwa adalah 20% lebih cepat daripada versi terakhir. Mungkin peningkatan perkakasan terbesar, bagaimanapun, adalah penambahan sensor oksigen darah, sekeping penting dalam usaha syarikat untuk menawarkan sebagai melengkapkan imej kesihatan pemakai yang mungkin dari pergelangan tangan.

Saya menulis artikel yang cukup panjang mengenai jam tangan ini minggu lepas selepas memakainya selama beberapa hari. Seperti yang saya nyatakan pada masa itu, ia adalah jenis penulisan yang ganjum, di suatu tempat antara hands-on dan ulasan. Seminggu atau lebih baru, saya lebih selesa memanggil kajian ini – walaupun tidak terlalu banyak tanggapan awal saya telah banyak berubah dalam beberapa hari yang lalu. Lagipun, produk matang sebahagian besarnya bermakna kebanyakan asas kekal tidak berubah.

Siri 6 pastinya kelihatan bahagian itu. Watch adalah sukar untuk membezakan dari model baru-baru ini – dan untuk perkara itu, SE yang baru dan jauh lebih murah. Perubahan visual terbesar adalah penambahan warna baru. Sebagai tambahan kepada standard Kelabu dan Emas, Apple menambah kes biru dan (Produk) baru. Yang terakhir seolah-olah menjadi pasangan yang lebih ostentatious. Syarikat itu menghantar saya model biru, dan jujur, ia jauh lebih halus daripada yang saya harapkan. Ia lebih kepada warna biru yang mendalam, benar-benar, yang membaca lebih banyak sebagai hitam banyak masa.

Sukar untuk membayangkan produk yang menjalani apa-apa jenis memikirkan semula radikal bahasa reka bentuk peranti pada ketika ini. Kita mungkin melihat sedikit tweak, termasuk kawasan skrin yang lebih besar akan maju, tetapi secara keseluruhan, Apple sangat komited kepada faktor bentuk yang telah bekerja dengan baik untuknya. Saya mungkin akan sentiasa lebih suka bezel berputar Samsung sebagai cara yang cepat untuk antara muka dengan sistem operasi, tetapi mahkota melakukan kerja dengan baik dan menatal melalui menu bahkan merasa sedikit zip kali ini, mungkin disebabkan oleh silikon yang lebih cepat.

Jalur Gelung Solo baru melanda sedikit kemuncak keluar dari pintu pagar. Saya telah memperincikan bahawa sedikit lebih di sini, tetapi saya mengesyaki bahawa banyak masalah datang kepada kesukaran menjual produk bersaiz khusus dalam tempoh yang pelik dalam sejarah di mana cuba-on secara peribadi tidak benar-benar pilihan. Dalam erti kata lain, hanya masa yang benar-benar buruk di depan itu.

Secara peribadi, saya agak suka model berani. Saya telah menggunakannya sebagai band hari ke hari saya. Ia bagus dan campuran dalam jauh lebih baik daripada model silikon (saya terus terang tidak pernah banyak peminat band silikon Apple). Tetapi saya perlu menyebut bahawa Apple menghantar saya beberapa saiz yang berbeza, yang menjadikannya lebih mudah untuk mencari yang sesuai. Saya menyedari bahawa. Terutamanya apabila Gelung Solo berani kos yang agak terlalu tinggi $ 99. Versi silikon jauh lebih murah pada $ 49, tetapi sama ada cara, anda tidak turun murah di sana. Jadi anda pasti mahu memastikan anda mendapat sesuai.

Ini adalah dua kali penting memandangkan hakikat bahawa ciri baru siri 6 terbesar – pemantauan oksigen darah – sangat bergantung kepada anda menjadi baik. Sensor menggunakan satu siri LED di bahagian bawah jam tangan untuk menyinar cahaya inframerah dan merah melalui kulit pemakai dan ke dalam saluran darah mereka. Warna cahaya yang mencerminkan kembali memberikan gambaran tahap oksigen dalam darah. Keseluruhan perkara mengambil masa kira-kira 15 saat, tetapi hanya berfungsi jika patut anda betul. Walaupun dengan Loop Solo yang betul, saya mendapati diri saya perlu mengambilnya semula beberapa kali apabila saya mula memakai jam tangan.

Di luar ukuran atas permintaan, jam tangan juga akan mengambil bacaan sepanjang siang dan malam, memetakan trend ini dari masa ke masa dan memasukkannya ke dalam bacaan tidur. Bacaan keseluruhan akan memberi anda gambaran yang baik nombor anda dari masa ke masa. Secara jujur walaupun, saya mendapat rasa bahawa ini benar-benar hanya hujung aisberg fungsi masa depan.

Buat masa ini, tidak ada panduan khusus – atau konteks – diberikan sejauh apa yang dimaksudkan dengan nombor. Lombong secara amnya antara 90-100%. Klinik Mayo memberitahu saya bahawa baik, tetapi jelas terdapat banyak faktor dan variasi yang berbeza yang tidak dapat disebarkan dengan betul dalam perenggan tunggal – atau pada jam tangan. Dan Apple pastinya tidak mahu dituduh cuba mendiagnosis keadaan atau menawarkan bimbingan perubatan tertentu. Itu akan menjadi garis yang semakin sukar bagi syarikat untuk berjalan kerana ia menjadi lebih serius tentang jenis alat kesihatan ini.

Jika saya terpaksa meneka, saya akan mengatakan bahawa gabungan penjejakan tidur dalam watchOS 7 dan oximeter di atas kapal membuka pintu cukup baik untuk sesuatu seperti penjejakan apnea tidur (sekali lagi, lebih tertumpu kepada amaran penyelewengan berbanding diagnosis). Kami telah melihat segelintir syarikat kecil seperti Withings menangani ini, jadi nampaknya seperti tidak brainer untuk Apple, sementara menunggu semua keperluan pengawalseliaan, et al. Terdapat pelbagai keadaan lain yang tahap oksigen darah berpotensi memberi amaran kepada pemakai, jika tidak benar-benar mendiagnosis.

Tidur mungkin penambahan terbesar dengan versi terkini watchOS. Ini mungkin tempat buta terbesar untuk garisan, berbanding dengan pertandingan. Pada masa ini, penjejakan tidur, diakui, masih cukup asas. Seperti kebanyakan penjejakan di atas kapal, kebanyakannya berbanding dengan perubahan dari masa ke masa. Metrik termasuk masa di atas katil berbanding masa tidur, serta memasukkan angka kadar jantung dari daftar masuk biasa sensor. Pecahan yang lebih spesifik, termasuk cahaya dalam berbanding tidur REM belum tiba lagi, tetapi tidak syak lagi akan datang lebih awal daripada kemudian.

Pintu juga terbuka luas untuk Apple untuk benar-benar mendapat kesedaran yang betul. Syarikat itu telah menggabungkan peringatan kesedaran untuk seketika sekarang, tetapi mudah untuk membayangkan bagaimana penambahan pelbagai sensor seperti kadar jantung benar-benar dapat meningkatkan gambar dan mencari syarikat itu pergi semua-masuk meditasi, et al. Syarikat itu boleh bekerjasama dengan nama meditasi yang besar – atau, lebih cenderung, mengganggu perkara dengan tawaran sendiri. Penawaran Fitness+ yang akan datang boleh memainkan peranan penting dalam pertumbuhan kategori itu, juga.

Isu lain yang membawa tidur ke depan adalah hayat bateri. Saya perbankan di syarikat yang membuat kemajuan besar di jabatan bateri – selepas semua, sebahagian besar penjejakan tidur adalah memastikan bahawa anda mempunyai cas yang cukup untuk mendapatkan sepanjang malam. Epal benar-benar hanya menyentuh secara ringkas pada bateri – walaupun teardown baru-baru ini telah mendedahkan beberapa penambahbaikan kecil pada kapasiti bateri (mungkin terhutang, sebahagiannya, ke ruang yang dibebaskan oleh menjatuhkan Force Touch).

Syarikat itu juga telah membuat beberapa penambahbaikan kepada kecekapan tenaga, ihsan silikon baru. Kesusasteraan rasmi meletakkannya pada “hari penuh” hayat bateri, sehingga 18 jam. Saya mendapati saya dapat melalui hari penuh dengan jus untuk ganti. Itu bagus, tetapi syarikat itu masih mendapat beberapa alasan untuk membuat di hadapan itu, berbanding, berkata, Sense Fitbit, yang mampu mendapatkan hampir seminggu dengan bayaran. Saya fikir pada ketika ini, adalah adil untuk memegang boleh pakai kepada standard hayat bateri yang lebih tinggi daripada, katakan, telefon bimbit. Lebih daripada sekali, saya telah mendapati diri saya secara berselang-seli mengecas peranti – 20 minit di sini dan 20 minit di sana – untuk mempunyai jus yang cukup yang ditinggalkan oleh waktu tidur.

Jika anda boleh meluangkan lebih banyak masa daripada itu, anda sepatutnya boleh mendapatkan sehingga 80% dalam satu jam atau 100% dalam satu jam setengah, ihsan pengecasan wayarles yang lebih cepat. Semua memberitahu, syarikat itu telah dapat mencukur masa yang ketara daripada mengecas – yang pasti ditambah sekarang bahawa anda bukan hanya meninggalkannya semalaman untuk mengenakan bayaran. Versi terbaru watchOS juga akan memberitahu anda sebelum ini jika anda tidak mempunyai caj yang mencukupi untuk menjadikannya melalui malam penuh.

Kemas kini lain termasuk penambahan Altimeter yang sentiasa, yang, bersama-sama dengan skrin yang lebih cerah tidak kelihatan mempunyai kesan besar pada bateri. Saya akan jujur, yang terperangkap di bandar untuk beberapa bulan yang lalu tidak memberi saya banyak sebab untuk memerlukan statistik ketinggian masa nyata. Walaupun ciri ini adalah langkah yang bagus ke arah mengambil Watch sedikit lebih serius sebagai aksesori luaran di alam yang sebahagian besarnya telah dikuasai oleh orang-orang seperti Garmin.

Sudah tentu, syarikat itu kini mempunyai tiga jam tangan di pasaran – termasuk Siri 3, yang hanya terus menandakan, dan SE kos yang lebih rendah. Yang terakhir mengekalkan reka bentuk Siri 6, tetapi jatuh beberapa sensor utama, yang jujur harus sempurna mencukupi untuk ramai pengguna – dan $ 170 lebih murah daripada harga permulaan $ 399 6 ($ 499 dengan selular).

Diambil secara keseluruhan, Siri 6 bukan lompatan besar ke hadapan ke atas Siri 5 – dan tidak benar-benar bernilai peningkatan bagi mereka yang sudah memiliki vintaj baru-baru ini. Tetapi terdapat peningkatan yang bagus di seluruh, dipertingkatkan oleh peningkatan yang baik untuk watchOS yang membuat smartwatch yang paling laris yang jauh lebih baik, sambil jelas meletakkan asas untuk Apple Watches masa depan.

0 0 votes
Article Rating

Admin

If u ask me to explain myself in 3 words,i choose God,Gaming,Brotherhood is the best to describe me,im into MMORPG,im Paladin and Warrior but sometime a Discipline priest and shaman in WoW,Im also EVE Pilot available in EVE universe as Dewamerah.

Related Articles

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x