Tech

Kekurangan kad Grafik NVIDIA dan AMD dijangka berterusan hingga H1 2021

Ia telah menjadi kesakitan bagi ramai pemain; jika anda juga boleh mendapatkan kad grafik baru, mereka terlalu mahal kerana ketersediaan yang rendah. Kedua-dua AMD dan NVIDIA mempunyai kekurangan yang luas atas pelbagai sebab. Kedua-dua syarikat kini juga menyatakan bahawa kekurangan ini akan berlangsung sepanjang separuh pertama 2021.

Dua temuduga telah dijalankan dengan personaliti utama dari setiap syarikat. Penganalisis pasaran Harlan Sur telah berbual dengan NVIDIAs CFO Colette Kress. Menurut beliau, kekurangan pada dasarnya disebabkan oleh permintaan yang berterusan tinggi. Pereka cip menjangkakan bahawa bekalan tidak mencukupi pada suku pertama tahun fiskal. Dan ya, suku fiskal pertama Nvidia tidak akan berakhir sehingga akhir April. Dalam jangka pendek, oleh itu ia akan kekal sukar untuk membeli GPU Ampere yang baru.

Dalam pasukan merah, sisi Radeon, Ian Cutress dari AnandTech bercakap dengan CEO AMD Lisa Su. Beliau juga menekankan bahawa masalah saham terutamanya disebabkan oleh permintaan yang tinggi. Walau bagaimanapun, dia menyebut ini juga; kekurangan bekalan komponen juga akan berterusan sehingga akhir Bulan Jun. Pengeluaran tidak akan dapat memenuhi permintaan lagi sehingga separuh kedua 2021.

NVIDIA dan AMD cuba semua yang mereka boleh untuk mendapatkan seberapa banyak kad yang mungkin di tangan pengguna. NVIDIA boleh melepaskan kad perlombongan tertentu tanpa port paparan. AMD akan menawarkan reka bentuk rujukan di laman webnya untuk tempoh masa yang lebih lama, menjual terus kepada pengguna. Ini membolehkan kad dijual dengan jumlah yang lebih dekat dengan harga runcit yang dicadangkan. Syarikat mengesyorkan bahawa rakan kongsinya melakukan perkara yang sama.

0 0 votes
Article Rating

Admin

If u ask me to explain myself in 3 words,i choose God,Gaming,Brotherhood is the best to describe me,im into MMORPG,im Paladin and Warrior but sometime a Discipline priest and shaman in WoW,Im also EVE Pilot available in EVE universe as Dewamerah.

Related Articles

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x